Banken duurder bij afsluiten hypotheek.

Heeft u uw droomhuis gevonden? Dan gaat u uiteraard op zoek naar een hypotheek die bij u past. Hiervoor heeft u de keuze uit een bank of onafhankelijke adviseur zoals de adviseurs van HypotheekDesk. Uit onderzoek van MoneyView blijkt dat jij bij een bank veel meer geld kwijt bent. Deze verschillen lopen flink op naarmate het hypotheekbedrag hoger is en de rentevast periode langer. Het voordeel loopt op van € 380,- bij een hypotheek van €100.000,- (rente 10 jaar vast) – tot maar liefst € 41.277,- bij een hypotheek van € 400.000,- (rente 20 jaar vast).

Sinds het provisieverbod van kracht is, staan de kosten die de consument moet betalen voor hypotheekadvies ter discussie. Veel mensen denken dat zij bij banken goedkoper uit zijn. Ten onrechte, blijkt uit het onderzoek van MoneyView dat 59 verschillende hypotheken op basis van 28 klantscenario’s met elkaar heeft vergeleken. Hierbij keek zij naar de gemiddelde advieskosten (bij banken € 1873,75 en bij intermediairs € 2.776,-), de hypotheekrente en premies voor de overlijdensrisicoverzekering. De peildatum van dit onderzoek was 1 juni 2013.

Het onderzoek:
In alle scenario’s die berekend zijn, gaat het om consumenten die voor het eerst een hypotheek afsluiten. Variërend van een jonge man van 25 en een vrouw van 23 jaar, die een hypotheek van € 100.000,- met een rentevaste periode van 10 jaar afsluiten tot twee veertigers die kiezen voor een hypotheek van € 400.000,- met een rentevaste periode van 20 jaar. Uit de berekeningen blijkt dat bij geen van de 28 scenario’s een bank de goedkoopste oplossing biedt. In tegendeel: per saldo is de consument daar juist veel duurder uit. De combinatie van het slechts kunnen aanbieden van alleen hun eigen hypotheek, overlijdensrisicoverzekeringen en de hoogte van rentepercentages zorgen er – ondanks lagere adviestarieven – voor dat de kosten snel oplopen. Deze verschillen nemen toe naarmate de rentevaste periode van de hypotheek langer is. Ook blijkt dat de periode waarin de vaak iets hogere advieskosten van een intermediair worden terugverdiend in het minst gunstige geval – een hypotheek van € 100.000,- euro en een rentevaste periode van 10 jaar – 65 maanden telt. In het gunstigste geval – een hypotheek van € 400.00 en een rentevaste periode van 20 jaar – verdient de consument deze kosten al binnen 2 maanden volledig terug. Daarna is de consument dus maandelijks (veel) minder kwijt aan hypotheeklasten dan bij een hypotheek van een bank.

Waarom is een adviseur van HypotheekDesk goedkoper?
Advies- en bemiddelingskosten zijn bij een HypotheekDesk adviseur vaak hoger dan bij een bank. Daar staat echter tegenover dat een bank alleen zijn eigen hypotheekproducten kan adviseren. De adviseurs van HypotheekDesk vergelijken vele verschillende hypotheken.
Daardoor kom je bijna altijd uit bij een hypotheek met een lagere rente. Vaak is ook de premie voor de overlijdensrisicoverzekering goedkoper dan bij de bank. Uiteindelijk ben je dus een stuk goedkoper uit.

Meer weten?
Bel een HypotheekDesk kantoor bij u in de buurt. Wij helpen u graag.

Klik hier voor de Onderzoeksrapportage

Klik hier voor het interview 

Terug naar het overzicht
HypotheekDesk
©2024 HypotheekDesk | privacy statement | disclaimer